Srbija van granica urbanog – nacionalni parkovi

U savremenom društvu smo svakodnevno okupirani brzinom gradskog života, pa je lako zaboraviti kakva prirodna bogatstva i atrakcije krije naša zemlja. Bilo da ste građanin koji želi da pobegne od pritiska svakodnevnih obaveza ili avanturista koji je uvek raspoložen za uzbudljivo iskustvo, nacionalni parkovi Republike Srbije su savršena mesta da našu zemlju vidite iz nove perspektive. Uz predele neopisive lepote, raznolikog prirodnog i životinjskog sveta, neprocenjive kulturne i istorijske spomenike, kao i vidikovce sa kojih ćete moći da upijete kompletnu lepotu netaknute prirode, ovih 5 mesta će vam dočarati srpsku prirode u najboljem svetlu.

Nacionalni park Đerdap

Bilo bi šteta da prvo ne pomenemo giganta među nacionalnim parkovima Srbije – NP Đerdap. Jedno od najvećih prirodnih bogatstava Evrope koje se prostire na 636 kvadratnih kilometara. Ime je dobio po “Gvozdenoj kapiji Dunava” Đerdapskoj klisuri, najvećoj klisuri u Evropi koju čine čak 4 klisure i 3 kotline. Sam nacionalni park u svom sastavu ima i planinu Miroč, mesto opevano u mnogim narodnim pesmama o Marku Kraljeviću, koje je svedok mnogih dešavanja u istoriji srpskog naroda. Pored toga, Đerdap ima i mnoge druge znamenitosti – srednjovekovnu tvrđavu Golubac, Trajanovu tablu – deo ansambla rimskih spomenika na takozvanom rimskom putu, ali i jedno od najznačajnijih nalazišta – Lepenski vir.

Đerdap je nacionalni park nadaleko prepoznatljiv kao mesto za videti i iskusiti. On ima preko 1000 pećina u svom sastavu, i još toliko razloga da ga prvom prilikom posetite.

Nacionalni park Kopaonik

“Srebrna planina”, kako su je Rimljani zvali zbog enormnog rudnog bogatstva, danas je jedno od najposećenijih mesta u Srbiji. Turisti ali i naši sugrađani svake zime preplave ovu destinaciju i postoji razlog zašto im nikada ne dosadi – 160 dana pod snežnim pokrivačem, preko 70 kilometara ski-staza, savremeni hoteli, mnogobrojna mesta za izlazak, sve su komponente koje Kopaonik čine pravim turističkim rajem. Zahvaljujući velikom broju sunčanih dana kojih tokom godine bude preko 200, Kopaonik je dobio i naziv “Sunčana planina”. Zbog velikog prirodnog bogatstva i mnogobrojnih endemičnih vrsta planina privlači i ljubitelje prirode. Sa najviših vrhova pejzaž je neverovatan, a moguće je i videti još jedan od nacionalnih parkova sa naše liste – Šar Planinu.

Iako je samo jedan deo proglašen nacionalnim parkom, ne postoji manjak atrakcija zbog kojih će Kopaonik biti idealno mesto i za vas!

Nacionalni park Šar planina

Što se tiče popularnosti i gužve, Šar planina je sušta suprotnost Kopaoniku. Ona predstavlja jedan od najlepših primera netaknute prirode i savršeno je mesto za one koji vole da u miru uživaju u pogledu i čistom planinskom vazduhu. Veoma bogata i raznovrsna flora i fauna, kao i preko 300 vrsta endemičnih biljaka,  Šar planina se smatra jednim od najznačajnijih zaštićenih  područja biodiverziteta Balkana. Nacionalni Šar planina obiluje bogatim kulturno-istorijskim nasleđem koje nosi poseban značaj za srpski identitet i istoriju. Srednjovekovna utvrđenja, naselja i mostovi, 34 srednjovekovna manastira i crkve – oličenje su srpskog naroda i njegovih podviga kroz istoriju. Nacionalno blago koje zaslužuje da bude istraženo od strane svih pripadnika našeg naroda.

Nacionalni park Tara

Malo je mesta u čitavom svetu koja mogu da se pohvale pogledom kakvim može ova planina. Teško je zamisliti da postoji osoba koja ne bi uživala u poseti mnogobrojnim vidikovcima planine Tare.  Jedan od najpopularnijih, Banjska stena, pruža pogled na veoma poznato smaragdno jezero Perućac, prepoznatljivo po boji koja podseća na ovaj dragoceni kamen, kao i kanjon Drine. Ne zaboravimo i na atrakcije poput Tepih livade, jedinstvenog sela na rubu Srbije –Jagoštice i domaćinska etno sela

Hipnotišuća jezera, guste šume na padinama samih vrhova, sela koja odišu duhom i jedinstvenim načinom života Zapadne Srbije, zasigurno će držati vašu pažnju i učiniti posetu ovom nacionalnom parku vrednom vašeg vremena i energije.

Nacionalni park Fruška Gora

Veoma značajna destinacija u ovoj petorci, ali i generalno za celu Srbiju. Na površini od 80 kvadratnih kilometara između reka Dunava i Save nalazi se nekadašnje ostrvo Panonskog mora, a danas prostor koji objedinjuje karakteristike i prednosti svih do sada navedenih nacionalnih parkova: razvijeni turizam, prirodu i reljef nezamislive raznovrsnosti, kao i esenciju srpske pravoslavne vere i istorije našeg naroda.

Pored mirnih naselja, livada i jezera, Frušku goru takođe krase guste šume koje naseljavaju jeleni, divlje svinje i druga divljač. Upravo zbog te raznovrsnosti ovaj nacionalni park je savšen i za one koji žele da se opuste u prirodi i za one koji žele da se oprobaju u orijentiringu, planinarenju, biciklizmu, i drugim aktivnostima na otvorenom. Međutim, to nije sve što čini ovaj nacionalni park posebnim. Frušku goru odlikuje i plodno zemljište zbog čega njena šumovita prostranstva neretko zamenjuju najzeleniji vinogradi, pašnjaci i voćnjaci.

Fruška Gora je nadaleko poznata po manastirima, njih čak 16 izgrađenih tokom 15. I 16. veka, po kojima je i dobila nadimak “srpska Sveta gora”.

Što se turističkog aspekta tiče, izletišta poput Stražilova, Iriškog venca, Hopova, Zmajevca, Hajdučkog brega, su najpopularnija mesta na Fruškoj gori tako da vam preporučujemo da odete tamo i otkrijete zbog čega!